Egy csirke, vöröshagyma, sárgarépa, zeller, szerecsendió, tárkony, vermut, fokhagyma, francia kenyér, vaj
Legkevesebb öt nagy fej fokhagyma kell hozzá, de nem azok az összeszáradt télvégi-tavaszi példányok, hanem életvidám, nedvdús, illatos őszi fokhagymák. Ennek ellenére a vámpírűző havasi csirke csöppet sem goromba étel, hanem inkább bársonyos, lágy és kerek. Továbbá egyszerűen készíthető.
Felszeletelek néhány nagy hagymát, két-három sárgarépát és pár szál bokros zellert, ezt az egészet elterítem egy tepsiben, sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek rá, bőven megszórom tárkonnyal (friss vagy szárított, mindegy), majd szétpakolok rajta egy földarabolt csirkét vagy másfél kilónyi combot. Leöntöm az egészet másfél-két deci száraz vermuttal és köré pakolom az öt fej – vagy több – fokhagymát, gerezdekre bontva, de hámozatlanul. (Ez a körülmény, hogy tudniillik nem kell a fokhagymát meghámozni, megint csak a vámpírűző havasi csirke mellett szól.) Másfél óráig sütöm, illetve amíg teljesen át nem sül. Friss, lehetőleg még langyos francia kenyeret megvajazok és arra nyomkodom ki a fokhagymagerezdek krémszerűre sült belsejét a héjból, s így az előétel problémáját is sikerült megoldanunk.
Szerző: Váncsa István