Kacsamellek, olaj, sárgarépa, fokhagyma, konyak, friss kakukkfű, méz, sherryecet, mogyoróolaj, sherry
Négy kacsamellet kicsontozok, a bőrt rajtuk hagyom, elhelyezem őket egy alkalmas üvegtálon, ahol majd kényelmesen pácolódhatnak.
A páchoz napraforgóolajon megdinsztelek egy vékonyra szeletelt sárgarépát és három gerezd összevagdalt fokhagymát, mindezt három kanál konyakkal flambírozom. Néhány ág összevagdalt friss kakukkfüvet, két-három kanál mézet és három kanál sherryecetet (vagy balzsamecetet) adok hozzá, várok, amíg karamellizálódni nem kezd, akkor két kanál mogyoróolajat teszek bele, nagyon kis lángon tíz percig főzöm, majd azon forrón ráöntöm a kacsamellekre. Harminc percig pácolom a húst, utána forró olajon félangolosra sütöm és félreteszem. A visszamaradt pácot a serpenyőben maradt olajhoz öntöm, megkeverem, egy deci száraz oloroso sherryt öntök bele, azzal is felforralom és a vékonyan szeletelt mellekre öntve tálalom.
Szerző: Váncsa István