Oldalas, olívaolaj, vöröshagyma, fokhagyma, borókabogyó, koriander, babérlevél, paradicsom, szárított, elmorzsolt hegyes erős paprika vagy cseresznyepaprika, méz, vörösbor, vörösborecet, keserű főzőcsokoládé
Olajon megpárolok három-négy fej kockázott vöröshagymát, amikor már áttetsző, rádobok hat gerezd összevagdalt fokhagymát, négy-hat szem szétzúzott borókabogyót, fél kiskanál őrölt koriandermagot, egy babérlevelet, és további két-három percig kevergetem. Beleteszek négy nagy, hámozott és kinyomkodott paradicsomot, két kanál elmorzsolt erős paprikát, két kiskanál sót, öt evőkanál mézet, felöntöm három deci vörösborral és egy deci vörösborecettel, belereszelek három deka keserű főzőcsokoládét, és húsz-harminc percig főzöm, míg jól be nem sűrűsödik. Tepsibe teszek két-két és fél kiló oldalast egyben, a húsos oldalával felfelé, jól megkenem a mártással és az igen mérsékelt hőfokú sütőben három-négy (vagy több) óráig sütöm, a mártással időnként kenegetve. Feldarabolás előtt tíz percig állni hagyom.
Szerző: Váncsa István