Polip szerzetes módra

Polip, olívaolaj, fokhagyma, frissen őrölt bors, szárított, elmorzsolt hegyes erős paprika vagy cseresznyepaprika, extraszűz olívaolaj, zöldpetrezselyem, két üveg bor (csak a dugója), sherry, sherryecet, földimogyoró-olaj, citromlé, frissen őrölt bors

Ez a recept némiképp extravagáns, amennyiben a polipot egy-két borosüveg dugójával együtt sütjük meg. Ugyanis a borosüveg-dugók állítólag jelentős mértékben felgyorsítják a polip megpuhulását, másfelől a két üveg bor, amiből a dugókat kihúztuk, nyitva marad, vagyis haladéktalanul megivandó, márpedig kedélyes poharazgatás közben angyalszárnyon repül az idő, a polipunk pedig hipp-hopp, máris puha. Nem én találtam ki ezt a módszert, hanem nagyon is komoly szavahihető emberektől vettem át, más kérdés, hogy ellenőrizni nem lehet, ugyanis ha megsütök egy polipot két dugóval, sohase fogom megtudni, milyen lett volna ugyanaz a polip csak egy dugóval, ad absurdum dugó nélkül sütve. Ezt úgy mondják, hogy a dugó hasznos voltára vonatkozó kijelentés verifikálhatatlan és falzifikálhatatlan, és ennél fogva nem tekinthető értelmesnek, már ha a tudomány szigorával gondolkodunk. Másfelől viszont a dugó talán nem használ a polipnak, viszont garantáltan nem is árt, beszerzése egyszerű, előveszünk két üveget, és az e célra rendelt dugóhúzó segélyével kinyerjük belőlük a dugót. Úgyhogy csak nyugodtan süssük dugóval a polipunkat, bajt nem csinálunk vele, és ráadásul garantáltan jó hangulatú lesz a vacsora.
Nagy öntöttvas lábosban öt evőkanál olívaolajat forrósítok, beleteszek egy kilós polipot, addig forgatom, amíg el nem kezdi kiadni a saját levét. Akkor mellé teszek tíz-tizenkét gerezd fokhagymát, egy evőkanál elmorzsolt apró csöves erős paprikát vagy cseresznyepaprikát és két borosüveg-dugót, majd lefedve a százötven fokos – nem melegebb – sütőbe rakom és addig sütöm, amíg meg nem puhul. Kiemelem és hagyom szobahőmérsékletre lehűlni. Közben összekeverek egy-egy evőkanál sherryt (fino), sherryecetet és extraszűz olívaolajat, másfél evőkanál földimogyoró-olajat, némi citromlevet, sót, borsot és elmorzsolt erős paprikát. A polipot feldarabolva tálra rakom, rászórok egy kevés zöldpetrezselymet, citromfüvet vagy mentát, amelyik van, megspriccelem a fenti keverékkel, citromnegyedeket rakok mellé, és tálalom.

Szerző: Váncsa István