Robotporszívó választás tényezői

Az olcsóbb kategóriák navigációja fejletlen, nem is igazán rendelkeznek vele. Egyszerű gépek, amik előre beprogramozott módon teszik a dolgukat. Azért lehetnek kevésbé hatékonyak, mert nem az adott terephez igazodnak, így inkább ingáznak a pontok között, sok holt teret hagyva.

Robotporszívó választás

A kicsit fejlettebb kategória már rendelkezik navigációval, de inkább egy programozott útvonalon halad, hatékony, de nem csúcstechnológia.  A komolyabb verziók navigációja már szenzoros, ami azt jelenti, hogy kamerával vagy lézerrel tapogatja le a terepet és a szerint dolgozik.

Ezek mellett van, amelyik fel is mos, egy beépített vizes tartály segítségével, illetve küszöbön is át tudnak menni, vagy szőnyeget is tudnak takarítani.

Az érzékelő szenzorok segítségével tud tájékozódni, illetve érzékeli a szennyeződést, és a szintkülönbségeket. Ha valahol nagy koszt érzékel, akkor ott hosszabb ideig dolgozik.

Akkuról üzemelnek. Amikor érzi a gép, hogy merül, visszamegy a töltőállomásra, így gondunk nincs ezzel sem. Az akku minőségétől függ, hogy mennyi időt tud munkával tölteni. A mai darabok lítium akkuval vannak felszerelve.

A megfelelő kefék nagyon fontos részek, az a jó, ha a kefe kemény annyira, hogy hatékonyan seperjen, de annyira mégsem, hogy felsértsen bármit is.

Említésre méltó jellemző a portartály kapacitása, ettől függ a kiürítés gyakorisága.

A szűrőrendszer általában HEPA szűrős, de akad mosható is, az viszont több szempontból nem jó választás és hamar kidobásra kerül.

Robotporszívók