Harcsa Bienville módra

Harcsa, kolozsvári szalonna, zöldhagyma, vaj, liszt, tej, sajt (többféle), sherry, gomba, koktélrák, worcester, fehérbors, tabasco, citromlé

Először a Bienville-mártást készítem el: serpenyőben kockázott kolozsvári szalonnát olvasztok, amikor már kiadta a zsírját, rádobok három felszeletelt zöldhagymát és pár percig együtt kevergetem. Beledobok egy darab vajat, ha elolvadt, megszórom négy csapott evőkanál liszttel és nagyon kis láng fölött simára, kevergetem. Feleresztem kevés hideg vízzel, majd fokozatosan fél liter tejjel, és alacsony lángon főzöm tovább, míg be nem sűrűsödik. Beledobok negyed kiló apróra vágott sajtot (többfélét), ha ez felolvadt, egy kis pohár sherryt, tíz-tizenöt deka előzetesen megpirított gombát, negyed kiló kiengedtetett koktélrákot, worcestert, fehérborsot, tabascót, majd eloltom alatta a tüzet.
Kiolajozott tepsibe rakok két kiló harcsafilét. Összekeverek egy kanál olvasztott vajat egy kanál citromlével, sóval és fehérborssal, ezzel megkenem a filéket és grill alatt megsütöm. Ha kész, előmelegített tálra rakom és a tetejére kanalazom a Bienvielle-szószt.

Szerző: Váncsa István