Vadliba őszibarackkal és portóival

Vadliba, frissen őrölt bors, vaj, portói, cukor, őszibarack, tyúkhúsleves illetve szárnyasalaplé (lásd a könyv végén a függelékben az alaplé címszó alatt), konyak, Grand Marnier, kukoricakeményítő

A ludat kívül-belül bedörzsölöm sóval és borssal, hasába teszek egy darab vajat, és tepsibe rakva kétszáz fokon egy óráig sütöm. Akkor ráöntök másfél deci portóit, és százötven fokon sütöm tovább, amíg meg nem puhul.
Közben háromnegyed liter vízben felfőzök húsz deka cukrot és ebben a szirupban pár percig főzök nyolc nagy, félbevágott és kimagozott őszibarackot. Ha éppen nincs őszibarack-szezon, akkor kompótot használok, viszont azt értelemszerűen nem kell főzni. Az előfőzött (vagy kompót) fél barackokat ezután vajon barnára sütöm és elrendezem az előmelegített tálra rakott vadliba körül.
A liba visszamaradt zsírjához fél liter tyúkhúslevest öntök, alaposan beforralom, beleteszek két-két evőkanál konyakot és Grand Marnier-t, valamint egy evőkanál vízben elkevert egy evőkanál kukoricakeményítőt. Ezzel már csak maximum két percig főzöm, majd a liba köré öntve tálalom.

Szerző: Váncsa István