Vaj, cukor, tojás, csokoládé, liszt, konyak, tejszín, holland kakaó
Tizenöt deka vajat ugyanannyi cukorral habosra kikeverek, a cukrot fokozatosan adom hozzá a vajhoz. Utána egyenként beleadok hat tojássárgáját, közben a masszát elektromos habverővel szüntelenül zaklatom, végül hozzáöntök tizenöt deka felolvasztott és langyosra hűlt csokoládét. A hat tojás fehérjét habbá verve a massza tetejére simítom, rászórok tizenöt deka lisztet, majd az egészet kultúráltan összekeverem, formába öntöm és száznyolcvan fokra előmelegített sütőben negyven percig sütöm, hűlni hagyom.
Miután kihűlt, lassan, gondosan átitatom a tésztát konyakkal vagy másfajta nemes alkohollal, az emberi képzeletnek itt tág tere nyílik, nyugodtan lehet próbálkozni. Két deci tejszínben felolvasztok huszonöt deka csokoládét, kihűtöm, majd bevonom vele a tortát. Amikor megdermedt, szitán át megszórom holland kakaóval, hogy olyan diszkrét, bársonyos felülete legyen. Napokkal előbb elkészíthető, a várakozás nem árt neki, sőt, szerintem még használ is valamiképp.
Szerző: Váncsa István