Csokoládés diópuding whiskyhabbal

Csokoládé (nem tejcsokoládé, de nem is okvetlenül teljesen keserű), dió, cukor, kiflimorzsa, őrölt fahéj, vaj, whisky, tojás, só. A whiskyhabhoz: whisky (de inkább ír whiskey), tej, cukor, tojás

Kis jénaiba teszek tizenkét deka összetördelt csokoládét, meglocsolom három kanál vízzel, aztán egy forró vízzel telt edény fölé helyezem a tálat és addig hagyom ott, amíg a csokoládé meg nem olvad.
Robotgépben durvára vágok tizenöt deka dióbelet, a harmadát kiveszem. A visszamaradt kétharmadához egy evőkanál cukrot teszek, majd együtt az egészet lisztfinomságúra őrölöm és átöntöm egy keverőtálba. Hozzáteszek négy evőkanál kiflimorzsát, késhegynyi őrölt fahéjat, összekeverem, félrerakom.
Kikeverek tíz deka vajat két kanál cukorral, hozzáadom a lehűlt csokoládét, belelocsolok két kanál whiskyt vagy (ír) whiskeyt, majd habverővel folyamatosan molesztálva egyenként hozzáadok öt tojássárgáját, végül belevegyítem a dió-prézli-keveréket is.
A tojások fehérjét két kanál cukorral kemény habbá verem majd kíméletesen a fenti masszához adom. Valamilyen kivajazott sütőedénybe öntöm a tésztát, megszórom a durvára vágott dióbéllel, majd az edényt vízfürdőbe állítva harminc-harmincöt percig gőzölöm.
Közben elkészítem a whiskyhabot. Három és fél deci tejet öt csapott evőkanál cukorral együtt felforralok. Közben felverek négy tojássárgáját, majd fokozatosan hozzákeverem a forró tejet, sűrűre főzöm, majd elveszem a tűzről és habverővel még egy percig folyamatosan verem. Átszűröm és verem még fél percig, végül két-három kanál whiskyt vagy (ír) whiskeyt keverek bele.
Tányérokra kanalazom a forró diópudingot, meglocsolom két-három kanálnyi whiskyhabbal, a többit külön adom mellé.

Szerző: Váncsa István