Csokoládé, Armagnack vagy konyak, aszalt szilva, vaníliarúd, tojás, cukor, tejszín, vaj
Tálba teszek harmincöt deka aszalt szilvát, leöntöm negyed liter Armagnackkal (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért konyak). Egy vaníliarúdból kikaparom a magokat, a hüvelyt a konyakban ázó aszalt szilvához teszem, lefödöm a tálat és hat óráig állni hagyom.
Leszűröm az aszalt szilvát, megtartom a levét; a vaníliahüvelyt kidobom. Kisebb, körülbelül egy centis darabokra vágom a szilvát.
Kis lángra rakok egy deci vizet, beleteszek négy evőkanálnyit a konyakból (amiben az aszalt szilva ázott), beletördelek ötven-hatvan deka csokoládét, megolvasztom. Elektromos habverővel alaposan kikeverek öt nagy tojássárgáját és tizenöt deka cukrot, majd az olvasztott csokoládéhoz adom, végül beleteszem az összevagdalt aszalt szilvát is. Hűlni hagyom.
Amikor a massza már hideg, de még folyós, felverek három deci tejszínt, óvatosan a masszához keverem. Kemény habbá verek három tojásfehérjét, azt is hozzákeverem vagy inkább hajtogatom. Két réteg műanyag fóliával kibélelek egy két és fél literes fémtálat, beleöntöm a masszát és három óráig pihentetem a hűtőben.
Kevergetve felolvasztok tizenkét deka csokoládét és tíz deka kókuszvajat, langyosra hűtöm, majd ráöntöm a habra, elsimítom, visszarakom a tálat a hűtőbe minimum egy órára.
Közben fél liter tejszínből és két kanál porcukorból kemény habot verek, hozzákeverem a megmaradt konyakot (amiben az aszalt szilva ázott). Kiborítom a habot egy tálra, lehámozom róla a fóliát, habzsákból rányomom a konyakos tejszínhabot. Ez így tizenkét-tizennégy személyes adag.
Szerző: Váncsa István