Lopakodó gerilla

Csokoládé, vaj, tojás, cukor, pirított dió (vagy mogyoró, pekán stb.), a mártáshoz tejszín, fehér csokoládé, fehér Crème de Cacao

Gőz fölött felolvasztok nyolcvan deka csokoládét, elveszem a melegről és kis darabonként beledolgozok tíz deka vajat.
Nagy tálban kikeverem tíz tojás sárgáját öt deka cukorral, egy másik tálban a tojások fehérjéből és további öt deka cukorból kemény habot verek. Kíméletesen összekeverem az olvasztott csokoládéval a tojássárgáját, aztán a tojásfehérjéből vert habot is belehajtogatom.
Fogok egy huszonöt centis tortakarikát, kivajazom, az alján elterítek tizenkét-tizenöt deka pirított és apróra vágott diót (esetleg pekándiót, brazil diót, mogyorót, vagy ami van), ráöntöm a masszát, a tetejére újabb tizenkét-tizenöt deka pirított és apróra vágott diót (esetleg pekándiót, brazil diót stb.) szórok, viszont ezt követően nem a sütőbe teszem a tortakarikát, mint gondolnánk, hanem a hűtőszekrénybe. Egy éjszakán át hűlni hagyom.
Másnap megcsinálom a fehér csokoládémártást, felforrósítok két pohár tejszínt, felolvasztok benne húsz deka fehér csokoládét, húsz percig főzöm a lehető legkisebb láng fölött, majd leveszem és hagyom kihűlni. Közben belekeverek néhány kanál fehér Crème de Cacaót, ennek híján fehér rumot.
A habot késsel elválasztom a tortakarika oldaláról, majd körültekintően szétnyitom a karikát. Desszertes tányérokra először egy-két kanálnyi fehér csokoládémártást teszek, rá egy szeletet a tortaszerűen felvágott masszából, majd az egészet beborítom egy jó adag édesítetlen tejszínhabbal

Szerző: Váncsa István