Mentás őszibarackzselé

Őszibarack, barackpálinka, frissen kifacsart citromlé, fehérbor, agar-agar, cukor, Creme de Menthe, Cointreau, meggy, fagylalt vagy tejszínhab, vagy mindkettő

Az őszibarack az egyik legjobb gyümölcs a világon, a legjobb őszibarack pedig a Diósd-Érd-Törökbálint háromszögben terem. Sehol ezen a földön olyan minőségű őszibarackot nem találhatni, akkor se, ha Érdről vagy Törökbálintról hozatják, ugyanis a szállítandó gyümölcsöt kissé éretlenül veszik le a fáról. Beérik, persze, így is, de sohase lesz olyan, mint amit az ember Diósdon, a saját fájáról magának szakít. Olyan ez, mint a mangó: a mangó az egyetlen gyümölcs, ami az őszibarackkal állítható párhuzamba, de csakis az a mangó, amit ott, a helyszínen fogyasztunk, szinte a fa alatt. A nyugati vásárló el se bírja képzelni, hogy milyen a mangó valójában; persze amit ő vesz a boltban, az nagyon finom, egészen addig, amíg össze nem vetjük az eredetivel.
Egyébként ez a recept mangóból éppolyan jó, mint őszibarackból, mindegy, melyikből csinálom, egyik se igazi. Persze nem is baj, hiszen az egész gyakorlat a gyümölcs feljavítását célozza, ami abban áll, hogy fogok hat őszibarackot, meghámozom, félbevágom, kiveszem a magját, a gyümölcs húsát pedig barackpálinkával és egy citrom levével bőségesen meglocsolom, aztán beteszem a hűtőbe.
Ezt követően elkészítem a zselét, fél liter száraz fehérborba három gramm agar-agart (lásd a függelékben) és öt evőkanál cukrot teszek, öt percig forralom, akkor beleöntök két stampedli Creme de Menthe likőrt és ugyanannyi Cointreau-t, majd eloltom alatta a tüzet. Ha már eléggé kihűlt, egy gyűrűforma aljára öntök belőle egy keveset megdermesztem, aztán belerakom a pálinkával átitatott barackokat, közéjük negyed kiló kimagozott meggyet szórok a csín kedvéért. Ha megdermedt, közepén levő üreget meg lehet tölteni valamilyen fagylalttal, vagy csak tejszínhabbal, és ki lehet cicomázni ízlés szerint.

Szerző: Váncsa István