Friss spenót, zeller, vöröskáposzta, narancs, grapefruit, zöldhagyma, avokadó, méz, erős paprika, olaj, zöldpetrezselyem
Megmosok és lekocsányozok fél kiló spenótot. Egy fél zellert gyufaszálszerű darabokra vagdalok, majd forró vízben négy-öt percig főzöm, leszűröm, lecsöpögtetem. Legyalulom egy kis fej vöröskáposzta felét, majd összekeverem a spenóttal és a zellerrel, gerezdekre bontok és hozzáadok három narancsot és egy grapefruitot, belekeverek négy szál felszeletelt zöldhagymát. Közvetlenül tálalás előtt felszeletelek egy avokadót, és azt is a tálba teszem, de utána már nem zagyválom a keveréket, mert az avokadó összetörik, és némiképp gusztustalan benyomást kelt. Az öntethez összekeverek három kanál mézet, négy kanál narancs-vagy grapefruitlét, fél kiskanál erős paprikát, hat kanál olajat és két kanál finomra vágott zöldpetrezselymet. Külön csészében adom a saláta mellé.
Szerző: Váncsa István