Csirkemáj, vöröshagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem, fehérbor, konyak, madeira, tojás, bacon
Fél kiló csirkemájat összekeverek egy fej gorombára vágott vöröshagymával, néhány gerezd ugyancsak gorombára vágott fokhagymával és fél csokor összevagdalt zöldpetrezselyemmel, öntök rá fél liter fehérbort és legalább fél napig békén hagyom. Aztán vajon egy újabb fej hagymát és pár gerezd szeletelt fokhagymát dinsztelek, ráöntöm a leszűrt májat és megpirítom. Ha kész, robotgéppel pépesítem, hűlni hagyom, majd belekeverek négy evőkanál konyakot, egy evőkanál Madeirát és egy felvert tojást. Egy megfelelő méretű cserép- vagy üvegtálat baconnal kibélelek úgy, hogy a szalonnaszeleteket visszahajtva a tál egész tartalmát betakarhassam, belesimítom a masszát, visszahajtogatom rá a szalonnaszeleteket, aztán sütőben fél óra alatt kigőzölöm. Valamilyen súllyal lenyomatva hagyom kihűlni.
Szerző: Váncsa István